close
Hoppa till innehållet

Wikipedia:Redigeringskonflikt

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wikipedia:Redigeringskrock)
Ej att förväxla med Wikipedia:Redigeringskrig.
Manual BERJAYA

Redigeringskonflikt är ett slags krock som uppstår när flera användare redigerar samma sida samtidigt.

Krocken eller konflikten uppstår när en användare sparat sina ändringar efter att en annan börjat redigera men inte sparat. Ofta får den andra användaren upp ett meddelande om redigeringskonflikt medan den redigerar eller när den ska spara. När varningen visas är den senaste redigeringen inte sparad. Ett meddelande om redigeringskonflikt kan även utlösas om någon råkar trycka två gånger på spara-knappen. Programvaran uppfattar det som en redigeringskonflikt mellan olika användare och har då redan sparat ändringarna efter den första knapptryckningen.

Wikikoden för den senast sparade versionen visas i en ruta överst, skillnaden mellan versionerna nedanför, och den version som du försökte spara i en ruta längst ner. Du kan föra in dina ändringar från den nedre rutan till den aktuella versionen i den övre rutan. Det är viktigt att kontrollera sina ändringar noggrant, så att man inte raderar vad den som tidigare skrivit lagt in på sidan. Använd knappen "Visa ändringar" innan du sparar.

Ibland misslyckas programvaran med att upptäcka en redigeringskonflikt, vilket kan resultera i att den första användarens redigeringar försvinner eller skrivs över. Det kan vara svårt för den andra användaren att själv upptäcka. Felen kan lokaliseras via jämförelser i sidhistoriken.

På diskussionssidor

[redigera | redigera wikitext]

Redigeringskonflikter uppstår ofta på aktiva diskussionssidor (som tex WP:Bybrunnen). Då kan man välja att inleda sin redigering med mallen {{Redigeringskonflikt}}, som ser ut så här: (Redigeringskonflikt). Det signalerar till läsaren att ens inlägg inte tagit inlägget ovanför (som ledde till redigeringskonflikten) i beaktande, åtminstone inte fullt ut. Om man själv har bråttom eller lagt lång tid på att formulera sitt inlägg finns det ibland ingen tid till att formulera om sig igen (i synnerhet som detta kan leda till en ny redigeringskonflikt).

Ibland misslyckas programvaran med att upptäcka redigeringskonflikt, så att användares inlägg hamnar på olämplig plats eller går förlorat. Kontrollera att allt verkar vara i sin ordning innan du lämnar diskussionen.

Upprepade redigeringskrockar i en livlig diskussion kan vara frustrerande, men det finns inte mycket man kan göra åt dem om man vill få in sitt inlägg. En strategi är att i så fall göra något annat en stund, och först då diskussionen lugnat sig se om något ytterligare behöver sägas.

Ofta klarar programvaran själv av att hantera redigeringskonflikter, i synnerhet om användarna redigerar olika avsnitt. De inblandade får då inget meddelande om redigeringskrock. Ibland blir detta tokigt, till exempel då en annan gjort motsvarande tillägg, men på ett annat ställe i artikeln. Det kan alltså vara skäl att kontrollera historiken efteråt, i synnerhet om man gjort många eller stora ändringar i en artikel som kan ha dragit till sig andras intresse just då.

Vet man, eller misstänker, att någon arbetar i en artikel bör man ofta undvika att redigera artikeln. Klotter och vandalism bör däremot bekämpas omgående.

När man redigerar kan det vara bra att försöka spara ganska snabbt och bara en gång om man gör ändringar i en artikel. Om man sparar ändringar och sedan fortsätter redigera kommer artikeln bli synlig i bevakningslistor och då ökar risken att någon annan också får upp intresset för att redigera. Redigerar man länge i en artikel ökar också risken för redigeringskonflikt, även om risken i det fallet kan variera mycket mellan artiklar med högfrekventa och lågfrekventa redigeringar.

Ett sätt att undvika redigeringskonflikter då man skall göra större ändringar i en artikel är att kopiera över artikeln till sin sandlåda eller en annan undersida till ens användarsida. Då kan man arbeta i fred utan redigeringskonflikter – tills man skall föra över ändringarna till den riktiga artikeln. Om någon hunnit ändra artikeln i artikelrymden får man dock sammanfoga ändringarna som vid en normal redigeringskonflikt. Fördelen med att redigera på en egen undersida är också att man kan spara gång på gång utan att behöva tänka på andra. Genom att spara ibland säkrar man också att allt inte försvinner om ett tekniskt fel skulle uppstå.

Ett annat tillvägagångssätt är att lägga in och spara mallen {{pågår}} i artikeln innan man börjar redigera och sedan avlägsna den när man är färdig. Den fungerar enbart som upplysning till andra användare, inte som en bokning eller en låsning. I vissa fall kan användningen av mallen väcka reaktioner, så man bör noga överväga det först. Det är inte tillåtet att använda den längre än högst några timmar i sträck.

För att göra diffarna tydliga är det bra att inte ändra dispositionen (flytta om stycken etc.) samtidigt med andra ändringar. Om ett stycke flyttas i sin helhet ser programvaran att stycket flyttats, men om man gjort ändringar i det tolkar programvaran det ofta som om man tagit bort ett stycke och skrivit ett nytt. Man kan klicka "Visa ändringar" för att se om programvaran klarar att se att det handlar om samma stycke trots de ändringar man gjort. På motsvarande sätt är det bra att slå ihop eller dela på stycken skilt från andra redigeringar i stycket ifråga.

Att sammanfoga ändringarna

[redigera | redigera wikitext]

Mindre ändringar går i allmänhet lätt att föra in i den senast sparade versionen. Om skillnaderna däremot är komplicerade kan det vara ett stort arbete, och i värsta fall råkar man ut för ytterligare redigeringskonflikter medan man håller på.

Ofta lönar det sig att spara sin version någonstans, så att man inte förlorar sitt arbete: i en sandlåda, på en undersida eller i själva artikelhistoriken. Ett sätt är att i redigeringsrutan radera den nuvarande versionen, klistra in sin egen version, spara och ogöra sin ändring. Då finns ens egen version i historiken där alla lätt hittar den, medan den andra användarens version är den som syns för läsare. Man kan också skapa en ny undersida (eller öppna en existerande) och spara sin version, eller det relevanta avsnittet ur sin version, där. När man har tid kan man infoga sina ändringar, och man kan be en erfarnare användare om hjälp.

Om man inte återställer den andra versionen är det på ens ansvar att utan dröjsmål infoga den andra användarens ändringar, till den del de förbättrar artikeln. Enklast ser man de ändringarna genom att med hjälp av historiken se på diffen mellan den version som den andra användaren utgick från och den som användaren sparade.